Realizarea modelului 3D al cavoului din Movila Documaci

Realizarea modelului 3D al cavoului din Movila Documaci

Blog

Înregistrarea fotografică in situ și calcularea modelului 3D al cavoului din Movila Documaci au fost realizate de Dr. Călin Șuteu.

La achiziția celor 574 de imagini pentru fotogrammetrie a participat și Bogdan Petrașcu. S-a folosit o cameră Nikon D810 echipată cu o lentilă fixă de 28 mm și lumini mobile. Pentru referențiere spațială la scara sitului s-a înregistrat cu ajutorul unei stații totale reflectorless poziția a 18 repere fotogrammetrice răspândite la nivelul pereților și podelei, în interiorul cavoului. Prelucrarea datelor s-a realizat cu ajutorul aplicației Agisoft.

Anumite detalii ale suprafețelor tencuite, mai ales cele considerate foarte fragile, amenințate de prăbușire iminentă, au fost înregistrate prin tehnica HRTI (high Reflectance transformation imaging)Datele obținute permit realizarea unor măsurători foarte fine, precum și observarea diferitelor intervenții antice pe pereții mormântului prin iluminarea virtuală din unghiuri multiple și la variate intensități a modelului digital. O variantă simplificată a modelului va fi publicată online.

Print